Startpagina.

Koitrip november 2003
25 oktober
26 oktober
26 oktober(2)
27 oktober
28 oktober
29 oktober
30 oktober
30 oktober(2)
31 oktober
Sfeerfoto's
 

De geheimen van de koihunt.


28 oktober 2003.

  Weer geen minuut geslapen. Langzaam maar zeker gaat dit toch zijn tol eisen. Het vooruitzicht naar de prachtige koi welke we vandaag weer zullen mogen aanschouwen drijft de vermoeidheid echter moeiteloos weg. Vandaag is Fuji Oomo als eerste aan de beurt. Hier staan we voor een gesloten deur; de verklaring is niet ver te zoeken want vandaag worden de koi binnengebracht welke morgen verkocht zullen worden op de koiveiling in Ojiya en alle kwekers zijn daar. Dus zit er maar één ding op en dat is de koiveiling bezoeken. Onderweg passeren we nog langs Oofuchi en we willen van deze gelegenheid gebruik maken om ook zijn stocks even te bekijken.

Oofuchi :
Oofuchi is de ideale plaats voor koiliefhebbers die op zoek zijn naar een goede kwaliteit/prijs verhouding. Vorige week zaten zijn bassins nog vol met duizenden nissai; vandaag blijven er nog slechts enkele honderden over en deze vissen zijn van zeer lage kwaliteit. Oofuchi heeft de afgelopen week duidelijk goede zaken gedaan. Net op het moment dat we zijn farm willen verlaten komt het hele gezin net terug van de veiling. De kweker en zijn familie begroeten ons met de nodige buigingen en ik merk dat hoe langer we in Japan zijn hoe meer ook wij deze gewoonte aannemen.
Ik heb geprobeerd om een mooie foto te maken maar ik kan moeilijk de vele containers rommel weghalen. Dit is werkelijk de vuilste en meest gevaarlijke farm die ik tot nu toe heb gezien. Bij elke stap die je zet moet je tienmaal rondkijken waar je je voeten zet of dat je je hoofd niet stoot. Zijn stockeervaten waar de koi in zwemmen zijn echter van ongekende zuiver- en netheid die ik voorlopig alleen nog maar bij Yagenji terug vond.


Izumiya :
Onderweg naar de koiveiling in Ojija passeren we nog langs Izumiya. Izumiya is vooral bekend door de kweek van Yamabuki's. Buiten vele duizenden Yamabuki heeft Izumiya ook één van de grootste collecties jumbo's zitten. In een achtal bassins van telkens 50.000L zitten in totaal meer dan 500 jumbo's in alle variëteiten. Werkelijk indrukwekkend. Izumiya is ook het modernste bedrijf dat ik tijdens onze rondreis ben tegengekomen. Als er tijd overblijft komen we hier zeker nog een keer terug.De koiveiling in Ojija is een topkwaliteitveiling waar kwekers hun koi verkopen aan andere kwekers van buiten de Niigata prefectuur en aan buitenlanders welke lid zijn van de club.

De prijzen op dergelijke veilingen zijn moeilijk te voorspellen omdat je zeer afhankelijk bent van de mede geintresseerde kopers. Soms kan je een goede zaak doen maar meestal zijn de prijzen te hoog omdat het publiek waartegen je het opneemt meestal kwekers zijn uit het Noorden of Zuiden van Japan welke uiteraard zeer goed de prijzen kennen.

Langzaam maar zeker begin je toch verschuivingen te zien in de mentaliteit, denk- en werkwijze van de kwekers. Om enkele voorbeelden te geven. Zo was deze veiling de allereerste keer waar de prijs 'niet' in het Japans werd weergegeven en ten tweede zagen we de jongere kwekers bij het afsluiten van een deal een 'high five' maken terwijl de gezichten van de ouderen zoals altijd geen enkele blijk van emotie vertoonden.

De werking van de veiling is zeer simpel. De kwekers schrijven hun koi een dag op voorhand in en kunnen een startprijs aan de koi koppelen of niet. Wordt er minder geboden dan de startprijs dan wordt de koi niet verkocht.

Het bieden geschiedt door het omhoog brengen van een bordje met daar de nummer op van de ingeschreven koper. De startprijs van de koi wordt bepaald door de voorzitter van de veiling. In dit geval was dat Nagashima san.


Trucks met koi rijden af en aan; de kwekers beoordelen de aangevoerde koi. De kwaliteit op deze veiling is zeer hoog. Op de onderste foto vragen we aan Aoki naar de waarschijnlijke verkoopprijs van deze baby Kohaku. Let ook op de fantastische Aka Matsuba.

Ga naar 29 oktober 2003

www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help