Startpagina.

Japan algemeen
Japan
Japanse gedragregels
Leven in Japan
Japanse taal
Japanse keuken
Bezienswaardigheden

Japanse tuinen

Inleiding en geschiedenis
Typen en kenmerken
Tuinen in Japan
Japanse tuin aanleggen
Tuinbonsai
Bonsai

 

Tuinbonsai.


Inleiding

  Een Japanse tuin is geen Japanse tuin als er geen tuinbonsai in aanwezig is. De vormbomen zijn na de rotsen zowat de basis van de Japanse tuin. De bomen trekken door hun grillige vormen al snel de aandacht van menig bezoeker. Men vindt tuinbonsai in allerlei soorten waarvan Taxus, Buxus, Ilex, Pinus en Acer de meest bekende zijn. De meeste vormbomen die je bij de handelaren aantreft zijn ingevoerde exemplaren.

Een vormboom uitkiezen.
Het gemakkelijkste is naar een vakhandel gaan en een mooi exemplaar uitkiezen. Controleer of de boom in goede gezondheid verkeert. De wortelkluit moet één geheel zijn. Wanneer men de boom (ver)plaatst en de wortelkluit valt dooreen, dan is de boom net uitgegraven of verkeert hij niet in goede conditie.

Als je weet dat het vormen van een tuinbonsai 20 tot 30 jaar kan duren en men de uurlonen rekent van de vormgever dan is een tuinbonsai niet duur. Maar toch blijft het in sommige gevallen een prijskaartje om van te schrikken.
Te koop bij Aqua-Hobby

Het planten van een vormboom.
Indien men een grote tuinbonsai wil kopen, dan zoekt men eerst de plaats waar hij moet komen. Alles wordt nauwkeurig opgemeten en dan kan men op zoek gaan naar de ideale tuinboom. Voor kleinere bomen kan men eerst een boom uitkiezen en achteraf op zoek gaan naar een mooi plaatsje in de tuin. Het planten van kleine bomen geeft geen problemen omdat men de bomen kan keren en draaien zonder veel problemen. Bij grote bomen zal er dikwijls beroep moeten gedaan worden op een kraan om de boom op de juiste plaats te krijgen.


Vermoord je koi niet.
Bij de plaatsing van je vormboom aan de vijver moet je toch eerst nagaan of de bladeren, naalden of bessen niet giftig zijn voor je koi. Een Taxus is zeker af te raden om aan de vijverrand te plaatsen, als je koi ook maar één besje van deze giftige plant opeten is de kans groot dat deze het niet overleeft.

Taxus is natuurlijk niet de enige giftige plant. Wij raden aan om ook bij de onderstaande planten enige voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het plaatsen aan en rond de vijver. Ruim snoeisel, bessen en bladeren van deze planten onmiddelijk op.

 • Juniperus communis en Juniperus sabina (jeneverbes)
 • Taxus baccata
 • Buxus sempervirens (palm)
 • Ilex (hulst) (crenata)
 • Azalea
 • Rhododendron
 • Clematis
 • Hedera helix
 • Te koop bij Aqua-Hobby

  www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

  Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help