Startpagina.

Japan algemeen
Japan
Japanse gedragregels
Leven in Japan
Japanse taal
Japanse keuken
Bezienswaardigheden

Japanse tuinen

Inleiding en geschiedenis
Typen en kenmerken
Tuinen in Japan
Japanse tuin aanleggen
Tuinbonsai
Bonsai

 

De Japanse keuken.


Eten in Japan.

 Japan heeft de naam een duur land te zijn om te eten. Dat klopt ook wel gedeeltelijk, bv. een goede biefstuk of bekende Japanse gerechten als sashimi en shabu-shabu zijn inderdaad duur. Wij raden aan om in de wat kleinere restaurants te gaan eten. De plaatselijke rijstgerechten zijn zeer betaalbaar en uiterst lekker. Verder zijn er in Japan ook veel buitenlandse restaurants waar het eten ook betaalbaar is. Uiteraard zijn er ook nog de fast food restaurants.

Een maaltijd bestellen in Japan is eenvoudig. Japanse restaurants kennen een etalage, waar de meeste gerechten tentoongesteld liggen. Meestal staan ook de prijzen er bij, zodat op die manier een keuze te maken is. Ook hebben de meeste menukaarten afbeeldingen van de gerechten.


Een deel van de linkse menukaart uitvergroot. Dit is nigiri sushi, dat 580 Yen kost.

Op de menukaart links zijn de gerechten te zien met foto en omschrijving. De prijzen staan verticaal weergegeven.

Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk soja-saus (Shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (Nori) gegeten. Zeewier is lekker en ook erg gezond!

Bekende gerechten zijn verder Sashimi; dunne schijfjes rauwe vis met hete mierikswortelpasta (Wasabi), en Sushi; schijfjes rauwe vis op of in reepjes licht met azijn besprenkelde rijst. Het klinkt misschien eenvoudig, maar het kost vele jaren van opleiding om een goede kok te worden.

Gohan - rijst en noedels Sushi Sashimi

Tempura is gefrituurde zeevis en groenten, een gerecht dat in de 16e eeuw door Portugese handelaars in Japan werd geintroduceerd. Tot 100 jaar geleden aten Japanners geen vlees, maar nu zijn er veel gerechten met kip, varkensvlees of rundvlees. Zo is Japanse Sateh (Yakitori) erg populair, en ook Sukiyaki, rundvlees gekookt met groenten en Tofu in een pot op tafel, is een geliefd gerecht.

Ook noedels (Soba, Udon) zijn in Japan erg populair, en worden vaak in plaats van rijst gegeten, opgediend in een diepe kom hete soep met groenten, vlees of vis.

De meest geliefde drank is Groene thee (o-Cha). Natuurlijk kan men ook andere dranken krijgen maar bijv. koffie is over het algemeen vrij duur, 2,- tot 4,- per kopje is redelijk normaal.

Japanners eten gewoonlijk met stokjes (hashi). De tafel wordt gedekt met de rijstkom links en de soepkom rechts. De eetstokjes worden daar horizontaal voor gelegd. De stokjes hou je in de rechterhand, en met je linkerhand til je je soep- of rijstkom op. Voor de maaltijd zeg je; "Itadakimasu", en na de maaltijd zegt men "Gochiso-sama deshita", als dank voor het eten.


Bron : www.uchiyama.nl

www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help