Startpagina.

Japan algemeen
Japan
Japanse gedragregels
Leven in Japan
Japanse taal
Japanse keuken
Bezienswaardigheden

Japanse tuinen

Inleiding en geschiedenis
Typen en kenmerken
Tuinen in Japan
Japanse tuin aanleggen
Tuinbonsai
Bonsai

 

Bezienswaardigheden.


Japan, een land vol tempels.

  Japan heeft honderden interessante en bezienswaardige plaatsen. Zoals burchten, boeddhistische of shintô-tempels, prachtige tuinen en bijzondere landschappen, al of niet met een religieuze achtergrond. Er wordt en werd veel met hout gewerkt daarom ziet men veel oude houten tempels. Soms zijn ze nog origineel, soms zijn ze verwoest in de loop d'r eeuwen, hetzij door oorlog, hetzij door brand of ander natuurgeweld maar veel is dan weer hersteld. Soms wordt een tempel afgebroken om weer opnieuw opnieuw opgebouwd te worden, zoals in Ise. Daar wordt één van de belangrijkste shintô tempels van Japan elke twintig jaar afgebroken en ernaast weer opnieuw opgebouwd. Omdat shintô en het boeddhisme nog praktisch beleden worden zien de meeste tempels er nog goed onderhouden uit en terwijl ze ook meestal vrij toegankelijk zijn.

Kyoto.

Als eerste en tevens ook als meest bekende cultuur historische stad beginnen we met Kyoto. Kyoto werd in 794 gesticht als nieuwe hoofdstad door keizer Kanmu als Heiankyo (hoofdstad van de vrede) en had rond 820 al een half miljoen inwoners (tegenwoordig ong. 1,5 miljoen). Het is tot 1868 de hoofdstad van Japan geweest (hoewel het machtscentrum in de tijd van de sho guns vaak elders was). In 1869 werd Tokyo (voormalig Edo) hoofdstad.

Mede omdat Kyoto door de geallieerden in de tweede wereldoorlog is gespaard, zijn er nog zeer veel oude bezienswaardigheden. Op bovenstaand kaartje wordt een aantal aangegeven maar er zijn er nog veel meer. Er zijn zo'n 2000 tempels (Boeddhistisch en Shintô), een aantal paleizen en tientallen tuinen. Hoewel het niet mogelijk is om alles te bezoeken is het wel aan te raden veel tijd (minimum een week) uit te trekken voor uw bezoek aan Kyoto. Natuurlijk kan men ook volstaan met een paar dagen en alleen de bekendste tempels bezoeken maar dan mist men toch wel een hoop, ook al omdat Nara, eveneens een oude hoofdstad vlakbij Kyoto, ook minimaal een dag kost.

 • De Kiyomizu Dera tempel of Zuiver Water Tempel is in de laatste 1200 jaar dikwijls platgebrand en terug opgebouwd. De huidige situatie dateert uit de 15de eeuw. Het prachtige terras verzekerd u van een prachtig uitzicht op de stad Kyoto.

 • Het Heian Schrijn is opgericht in 1892 als een verkleinde versie van Daigoku-den, de origenele hoofdstad van 794, ter ere van de 1.100ste verjaardag van het ontstaan van de stad. De Heian tuin is echt de moeite van het bezoeken waard; in de lente met de kersenbloesems en de azalea's; in de zomer zijn het de irissen en de waterlelies die voor prachtige kleurenpracht zorgen.
 • Het Zilveren Paviljoen of Ginkaku-ji werd opgericht door Shogun Ashikaga Yoshimasa (1436-90). Het staat naar het oosten gericht om te ontvluchten aan de realiteit en miserie van de bevolking van Kyoto tijdens een eeuw van voortdurende gevechten. Togu-do; één van de twee gebouwen dateert nog vanuit de tijd van Yoshimasa. • De Tenryu Tempel is de hoofdtempel van Rinzaishu (Zen sect of Buddhism) Tenryu Temple group. De tuin achter de tempel is ontworpen door Musokokushi. Een prachtige tuin in Japanse stijl met vijver en vele kleine tempels omsloten door lange witte muren.


 • De Kinkaku-ji of het Gouden Paviljoen is gebouwd door Shogun Ashikaga Yoshimitsu (1358-1408). Nadat de shogun Ashigaka Yoshimitsu zich in 1394 als monnik terugtrok; ging hij hier wonen en maakte er een adembenemende plaats van, mede door de schitterende tuin, die overigens nu nog steeds zo te bewonderen is. Hij had bepaald dat het na zijn dood (in 1408) een boeddhistische zentempel moest worden. De begane grond is in Shinden-zukuri-stijl (een soort paleisstijl), de eerste verdieping is in de Buke-zukuri-stijl (stijl voor samoerai huizen uit Kamakuratijd) en de tweede verdieping is in de Karayo of Zen-tempel-stijl. Het dak is in de Hogyo-stijl. Kikaku-ji werd in 1950 door een leerling priester in brand gestoken omdat hij het eigenlijk te mooi vond. Het werd in 1955 weer herbouwd en volgens sommigen nu met teveel bladgoud bedekt. De vijver heet Kyôko-chi, hetgeen spiegelvijver betekent. Bovenop het dak een feniks, de vogel die herrijst uit z'n as, zeker symbolisch, gezien de brand in 1950.


 • De Inko Temple, uit de Rinzaishu Nanzen Tempel groep is momenteel een nonnenklooster maar het is eigenlijk oorspronkelijk gebouwd als school in Fushimi door Tokugawa Ieyasu. Later werd de Inko Tempel verplaatst naar zijn huidige plaats. In de tempel worden nog steeds de originele oudste houten boeken bewaard en andere kleine schatten. • Samen met de Matsuo Taisha en Kamosha, is de Fushimiinari Schrijn één van de oudsten in Kyoto. Het is het hoofd van de Inari Schrijnen in Japan en er wordt beweerd dat dit de beste plek is om de Goden van de landbouw en zakenwereld goed te stemmen.

 • Zou je graag meer info hebben over tempels en bezienswaardigheden in Japan dan kan altijd eens gaan kijken op onderstaande site. Engelstalig. Verder zullen wij de komende maanden trachten om nog enkele van de vele prachtige plaatsen in Japan te onthullen.

  Bron : www.mk-group.co.jp

  www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

  Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help