Startpagina.
Algemeen
Filtersystemen
Voorfilter
Meerkamerfilter
UV-lamp
Beadfilter
Zandfilter
Skimmer
Showerfilter

Filtermedia
Aquamatten
Bacteria House
Borstels
Honingraat
Japanse matten
Losse filtermedia
Nylon matten
Ozonfilter
Poreus gesteente
PPC filtermatten
Zeoliet en actieve kool


Filtermedia.
Zeoliet en actieve kool
Zeoliet en actieve kool behoren tot de chemische filtratie en zuiveren het water door middel van absorptie van chemische stoffen. Actieve kool is het meest gebruikte chemische filtermedium. Dit kan men gebruiken om ammoniak, fosfaten, organische afvalproducten of geneesmiddelen uit het water te absorberen. Bij grotere vijvers gebruikt men eerder zeoliet stenen als chemisch filtermedium.

De werking :
ZEOLIET is het meest gebruikte chemische filtermedium voor koivijvers. Zeoliet gebruikt men om ammoniak, fosfaten, organische afvalproducten of geneesmiddelen uit het water te absorberen. Elke gram zeoliet zal ongeveer 2 mg ammonia absorberen. Dus 1 kg zeoliet zal zo'n 2 liter ammonia opnemen.

Gedurende een waterbehandeling met geneesmiddelen steeds het zeoliet uit de filter halen.

ACTIEVE KOOL is het meest gebruikte chemische filtermedium voor kleinere toepassingen zoals aquaria. Dit kan men gebruiken om ammoniak, fosfaten, organische afvalproducten of geneesmiddelen uit het water te absorberen. Als gevolg hiervan moet men gedurende een waterbehandeling met geneesmiddelen steeds de actieve kool uit de filter halen. Het nadeel van actieve kool is dat de absorptiecapaciteit snel is opgebruikt en dat deze niet opnieuw bruikbaar te maken is door uitspoeling.




De plaatsing :
Chemische filtermedia worden meestal in het laatste filtergedeelte geplaatst.

Men houdt er bij de plaatsing best rekening mee dat deze filtermedia zeer regelmatig uit de filter dienen verwijderd te worden. Daarom kan je deze filtermaterialen het best in netjes in de filter plaatsen. Uiteraard mogen deze filtermedia niet tot op de bodem van de filterkamer komen waardoor een rooster noodzakelijk is.

Zeoliet niet toepassen als zuur water is gewenst of noodzakelijk is voor de vissen. Zeoliet verhoogd in sommige gevallen de pH-waarde. Zeoliet niet toepassen indien gebruik wordt gemaakt van medicamenten of preparaten ter bestrijding van algen enz. Zeoliet kan de werking van deze producten verminderen of uitschakelen. Zeoliet niet gebruiken als bodemmateriaal. Het vervangen is dan moeilijk en verstoord te veel het evenwicht in de vijver.




Het onderhoud :
De ammonia die geabsorbeerd is in het zeoliet zal bij een concentratie van 0,2% natriumchloride(zout) terug afgestoten worden in het vijverwater. Een totale regeneratie van de ammonia uit het zeoliet vraagt 2 tot 3% zout afhankelijk van de pH-waarde.

Een voorbeeld: is de pH-waarde 12, dan hebt u ongeveer 2 % zout nodig om het zeoliet te regenereren; bedraagt de pH-waarde 7, dan hebt u reeds 3,4% zout nodig. De pH-waarde van het vijverwater zal dus ook invloed hebben op het opnemen van ammonia door het zeoliet. De verzadiging van ammonia in het mineraal kan dus verschillen.

Het regenereren van het zeoliet gebeurt buiten de vijver en de filter. Dit is zeer belangrijk, want indien u het zeoliet zou behandelen met zout in het systeem, dan zou de ammonia plots vrijkomen in het vijverwater. Dit zou natuurlijk een impact hebben op de koi, met eventueel dodelijke gevolgen. Is er zeoliet aanwezig in uw filtersysteem, wees dan zeer voorzichtig met zoutbehandelingen in de vijver. Indien de noodzaak u toch dwingt om zout te gebruiken in het vijverwater, verwijder dan het zeoliet uit uw systeem voor de tijdspanne dat het zout in het water aanwezig blijft.


Hoe regenereert u zeoliet :
Verwijder het mineraal uit de filter en plaats het in een aparte bak met water. Voeg er zout (keukenzout of zeezout) bij en meng dit met het water. Laat het mengsel enige uren inwerken op de zeoliet. Haal de zeoliet uit de bak en spoel het grondig met vers water. Daarna laat u het gesteente uitdrogen. Indien u dit elke twee maanden herhaalt, dan zal de zeoliet terug optimaal de ammonia absorberen uit het vijverwater. Na 3 tot 5 jaar kan het toch verzadigd geraken, vervangen is dan de enige oplossing. Zeoliet moet u een beetje vergelijken met een spons die u steeds maar uitspoelt. Na verloop van tijd zal de spons ook versleten en opgebruikt zijn.

Zeoliet

Actieve kool

























































Het materiaal:
Zeoliet is een natuurlijk gesteente met een combinatie van verschillende mineralen. Het bevat een veelheid aan kleine poriën waardoor het materiaal absorberend werkt. Het is leverbaar in verschillende korrelmaten. De kleine korrel is uitstekend toepasbaar in aquaria en kleine filtersystemen. De grotere korrelmaat is prima bruikbaar in vijvers en biologische filtersystemen.



www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

Home     Adverteren     Info     Gebruiksvoorwaarden     Advisor     Help

Copyright © dekoi & devijver.info.   Designed by Advisor Internet Solutions