Startpagina.
Algemeen
Filtersystemen
Voorfilter
Meerkamerfilter
UV-lamp
Beadfilter
Zandfilter
Skimmer
Showerfilter

Filtermedia
Aquamatten
Bacteria House
Borstels
Honingraat
Japanse matten
Losse filtermedia
Nylon matten
Ozonfilter
Poreus gesteente
PPC filtermatten
Zeoliet en actieve kool


Voorfilters.
Inleiding.
Een voorfilter is een zuiver mechanische filter. Het doel van deze filter is de eigenlijke biologische filter te ontlasten van de grootste verontreinigingen, zodat deze veel beter zijn werk kan doen en minder hoeft gereinigd te worden.

De vortex :
De vortex of draaikolkfilter is een cilindervormig filtervat met een trechtervormige onderkant. Het vijverwater komt aan de onderkant de vortex binnen en gaat er bovenaan terug uit. Het water wordt in feite zo gestuurd dat er een constante draaikolk ontstaat die er voor zorgt dat de zwaardere delen neerslaan op de bodem. Onderaan de bodem is een aflaat voorzien zodat men regelmatig het bezonken vuil weg kan laten lopen.


De werking :
Een vortex werkt het best als hij aangesloten wordt op één of meerdere bodemafvoeren(niet meer dan drie) en wordt best geplaatst volgens het systeem van de communicerende vaten met de vijver. Dit wil zeggen dat de waterspiegel van de vijver gelijk is aan de waterspiegel van de vortex.

Net als een gewone filter heeft een vortex een optimale doorstroming. De diameter van de vortex is bepalend voor het debiet aan water dat door de filter mag of moet stromen om een optimale werking te verkrijgen.

Aangeraden wordt om de volgende debieten aan te houden.

Vortexdiameter 80cm: 6.000 l/h
Vortexdiameter 100cm: 11.000 l/h
Vortexdiameter 120cm: 18.000l/h


De Ultrasieve :
De zeefbocht of UltraSieve is een compacter alternatief voor de vortex. Het water valt door een gebogen zeer fijne zeef waardoor het zweefvuil boven op de zeef blijft liggen. Het water dat door de zeef gepasseerd is, wordt onmiddellijk weggepompt naar de biologische filter.

De UltraSieve leidt het water over vele honderden messcherpe driehoekige staafjes welke ten opzichte van elkaar gekanteld zijn en een spleet hebben van 200, 300 of 500 micron (1 micron = 0,001mm). Het water loopt tegen de scherpe kant van de driehoek aan waarbij de oppervlaktespanning van het water wordt gebroken. Het vuildeeltje wordt nu door hydrostatische werking van het zeefelement weggedrukt en uit het water getild. Voorts loopt het vuil over de scherpe kanten van de zeef naar beneden en ligt het 'op het droge'. Het vuil kan het water nu niet meer verontreinigen door erin op te lossen, zoals bij de vortex. Onder de zeef wordt het water verder afgevoerd met een capaciteit tot maximaal 20 m3/uur. Zo kan uw complete filtersysteem met één pomp bediend worden.


De plaatsing :
De wijze van filtreren is bij dit unieke systeem volkomen onafhankelijk van de waterflow. Dit in tegenstelling tot veel andere systemen. De UltraSieve kan eenvoudig als zwaartekrachtsysteem ingezet worden. Met haar 110 mm in- en uitlaat is zij toepasbaar op elk bestaand of nog te bouwen filtersysteem. Aansluiting rechtstreeks op uw skimmer of bodemdrain is op uiterst eenvoudige wijze te realiseren. Dit gecombineerd met bijvoorbeeld een beadfilter biedt u een kleine totaaloplossing. U voorkomt dat vuil oplost in het water. Dit betekent minder ammoniak, minder nitriet, minder nitraat en daarmee een sterke rem op de algengroei.

De werking :
De UltraSieve kan in zwaartekrachtopstelling worden aangesloten. Het water en de vuildeeltjes komen binnen bij A en stijgen tot ze over de instelbare wand (B) vallen. Het water gaat vervolgens door de zeefbocht (C). Het vuil zakt naarmate er meer op komt te liggen steeds verder naar beneden waar het in een afvoergedeelte (D) komt te liggen. Bij de afvoer uitlaat (E) kan men een schuifafsluiter monteren om het vuil eenvoudig weg te spoelen met water.

Om er voor te zorgen dat het waterniveau in de opvangbak onder de zeefbocht niet te hoog of te laag komt te staan is de UltraSieve voorzien van een vlottersysteem (F) dat het binnenkomende water kan regelen. Om het vlottersysteem bij verschillende pompcapaciteiten te laten functioneren heeft de UltraSieve een in hoogte verstelbare wand (B) waar het water overheen moet vallen. Deze wand bepaald in principe het hoogteverschil (dus ook drukverschil) tussen de vijver en de UltraSieve. Om aan te geven wanneer de juiste balans is bereikt is het vlottersysteem voorzien van een niveau indicator die de hoogte van de vlotter laat zien. De niveau indicator is bovenaan voorzien van een stukje gekleurde tape dat aangeeft waar de vlotter zich moet bevinden. Onder de zeef is een schot (H) gemonteerd dat er voor zorgt dat de vlotterbal rustig blijft drijven en niet gaat schommelen door het vallende water. De pomp wordt op de doorvoer (G) aangesloten. Hiervoor kan een zelfaanzuigende pomp zoals een Oase Nautilus gekozen worden. Een groot bijkomend voordeel van dit type filter is dat het water verrijkt wordt met zuurstof wanneer het door de zeef gaat wat gunstig is voor het biologische filter dat na de UltraSieve komt.


Lees de volledige handleiding





De voordelen :
  • Kleine inbouwmaten.
  • Werkt zonder kans op dichtslibben.
  • Volkomen universeel inzetbaar. Ook als u uw vijversysteem verandert, is de estrosieve altijd weer inzetbaar.
  • Het doorbreekt de vicieuze cirkel van nitraat. Het nitraat wordt uit het water gehaald en daardoor voorkomt u het kringloopproces van ammoniak, nitriet, nitraat en algengroei.
  • Verwijdert zweefvuildeeltjes tot 30 micron en kan daardoor grotendeels een zandfilter vervangen en u doet een extra besparing op uw stroomverbruik omdat u geen zware pomp nodig hebt.
  • Volume-onafhankelijke doorstroming.
  • Gemakkelijk schoon te maken.
  • De nadelen :
  • Het EstroSieve model heeft geen afloop waardoor de zeef telkens dient te worden weggenomen. Alternatief, UltraSieve.

















  • www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

    Home     Adverteren     Info     Gebruiksvoorwaarden     Advisor     Help

    Copyright © dekoi & devijver.info.   Designed by Advisor Internet Solutions