Startpagina.

Parasieten
Zieke koi

Bacteriën    
  • Vinrot    
  • Huidontsteking    
  • Buikwaterzucht

    Virussen    
  • Lymphocystes    
  • Karperpokken    
  • Karperviraemia

    Schimmels

    Wormen    
  • Huidwormen    
  • Kieuwwormen

    Eéncelligen: protozoën    
  • Trichodina    
  • Chilodonella

    Eéncelligen : deel2    
  • Witte stip    
  • Costia

    Meercelligen    
  • Bloedzuigers    
  • Karperluis

    Meercelligen : deel2    
  • Ankerworm    
  • Kieuwkreeften


  • Informatie

    Wat is stress bij koi?


    Lernex van Colombo; tegen ankerwormen en kieuwkreeften!
     

    Meercellige parasieten.(deel2)


    Hoe een infectie met meercelligen herkennen ?

    Lernaea of ankerworm :
    Ankerworm is eigenlijk een foutieve benaming voor deze parasiet die tot de kreeftachtige behoort. De 2cm grote diertjes zijn duidelijk op de huid van de vissen te herkennen. De vissen schuren aan vijverwanden en rotsen en zwemmen zenuwachtig rond in de vijver.

    Op de aanhechtingsplaatsen ontstaan rode vlekken door ontstekingen en bacteriële infecties. De ankerwormen dringen diep in de huid en spieren van de vis door zodat soms alleen de staart van de beestjes te zien is. Bij jonge vissen tot zelfs in vitale organen als de lever. Bloedarmoede, vermagering en sterfte zijn het gevolg.

    Ankerwormen lijken op een worm met hoorntjes aan de kop; bij volwassen vrouwtjes zijn de 2 eierzakjes goed te zien. Alleen de vrouwtjes zijn parasitair; de mannetjes niet. Met de haken, welke sterk op een anker van een schip lijken, boren ze de vissen door de huid tot in het spierweefsel en zuigen bloed op. De mannetjes wijken qua vorm helemaal af van de vrouwtjes. De mannetjes sterven ook na de voortplanting in mei, de vrouwtjes dringen zich nog dieper in het weefsel van de vis en verplaatsen zich niet meer. Het achterlijf steekt nog tussen de schubben uit; aan het uiteinde zijn de twee lange eierzakjes te zien. Eind mei begin juni sterven dan ook de vrouwtjes en vallen gewoon van de vis af met medeneming van stukken huid en spierweefsel waarbij ze grote gaten veroorzaken. Deze gaten genezen zeer moeilijk, meestal ontstaat er een bacteriële- of een schimmelinfectie wat de dood van de koi tot gevolg heeft.

    Een microscopisch onderzoek is niet nodig, omdat ankerwormen met het blote oog zijn waar te nemen.

    Lernea of ankerworm!
    Bron foto : www.koivet.com

    Lernea of ankerworm!

    Lernea of ankerworm!
    Advies :
    Ankerwormen kunnen met preparaten tegen wormen zoals LERNEX VAN COLOMBO voor de vijver eenvoudig worden bestreden. 10 gr. per 125L vijverwater. Een volle schep met de bijgeleverde maatlepel is ca. 20 gram. Het verdient aanbeveling de behandeling na 14 dagen te herhalen.

    UV-lamp tot 10 dagen na de laatste behandeling uitgeschakeld houden. Tussen het gebruik van Lernex, en Alparex dient minimaal 3 weken tijdsverschil te zitten. Niet gebruiken onder de 10°C.



    Ergasilus of kieuwkreeftje :
    Een infectie met ergasilus of kieuwkreeftjes komt meestal voor op vissen die leven op de bodem of in de lagere waterlagen. Ergasilus leeft vooral op de bodem terwijl de larven vrij rond zwemmen in het water.

    Deze kreeftjes parasiteren op de kieuwen van de vis en zijn daar als kleine witte puntjes van een lengte tot 2 mm te zien. Aangetaste vissen vermageren en de kieuwen worden bloedarm en bleek, waarna de vissen lusteloos worden. Op de foto zijn de aangetaste kieuwen van een koi goed te zien.

    Alleen de vrouwtjes zijn parasitair. De mannetjes zijn planktonorganismen. In de loop van de zomer kunnen 2 generaties ontstaan. Bij de vrouwtjes ontwikkelt zich een paar krachtige haken waarmee ze zich vast hechten in de kieuwen van de vissen. Volwassen kieuwkreeftjes zijn tot 2mm groot en zoeken vaak de grotere vissen op omdat kleinere vissen te kleine kieuwen hebben om zich goed te kunnen vastgrijpen.

    De volwassen vrouwtjes worden ook wel "kieuwwormen" genoemd vanwege de wormachtige witte eierzakken. De kieuwkreeftjes kunnen zelf overbrengers zijn van parasitaire ziekten, ze dienen daarbij vaak als tussengastheer. Gelukkig komt de parasiet niet veel voor bij koi, wel is het raadzaam om nieuwe vissen uitvoerig te controleren.

    Bij microscopisch onderzoek is een vergroting van 50x voldoende om de parasiet goed te herkennen. Met een bot voorwerp kunnen de kreeftjes voorzichtig van de kieuwen gehaald worden.
    Argulus!

    Argulus!

    Argulus! Besmette kieuwen.

    Advies :
    Kieuwkreeften kunnen met preparaten tegen wormen zoals LERNEX VAN COLOMBO voor de vijver eenvoudig worden bestreden. 10 gr. per 125L vijverwater. Een volle schep met de bijgeleverde maatlepel is ca. 20 gram. Het verdient aanbeveling de behandeling na 14 dagen te herhalen.

    UV-lamp tot 10 dagen na de laatste behandeling uitgeschakeld houden. Tussen het gebruik van Lernex, en Alparex dient minimaal 3 weken tijdsverschil te zitten. Niet gebruiken onder de 10°C.



    [ Terug naar meercelligen. (deel1) ]

    www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

    Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help