Startpagina.
Realiseer een perfecte watertuin
Vijverbiologie
Welke vijver?
Een vijver aanleggen
Water en techniek
Filtersystemen
Waterkwaliteit
Waterplanten
De randafwerking
De vijver onderhouden

Informatie

Vijverbewoners
Vijver accessoires
Vijverfoto's
Boeken over vijvers


Extra

Problemen oplossen
Vijverfoto insturen
Verenigingen
Adverteren op deze site



Bezoek onze koi-site!
 
De randafwerking


Hoe de overgang tussen vijver en omgeving wegwerken?

  De randafwerking van de vijver is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel dat het uiteindelijke resultaat gaat bepalen. De bedoeling is dat de oeverzone en de omliggende beplanting zo natuurlijk mogelijk in elkaar overgaan. De mogelijkheden om een lelijke vijverrand weg te werken zijn onbegrensd. De moeilijkheid bij de randafwerking is het wegwerken van de folie zonder dat er een capilaire werking ontstaat tussen vijver en oever.

De strakke vijver kan afgewerkt worden met een arduinen randsteen of treinbilzen. Zorg ervoor dat de bovenste deksteen voldoende steun heeft. Dit kan door deze te ondersteunen met een ondersteen of door een laagje magere mortel. Zorg dat de randsteen volledig rond de vijver waterpas staat. Kleine foutjes vallen in dit ontwerp direct op.

Als men een moeraszone voorziet kan men hier gemakklijk enkele manden met waterplanten plaatsen om het geheel op te fleuren.


Als men de afstand tussen het oppervlakte water en de vijverrand zo klein mogelijk wil houden is dit een goede oplossing. Men maakt rond de vijver een stabiele ondergrond door zand, grind of magere mortel. Daarna plaats men de folie en plaatst een decoratieve steen op de folie. Het uitstekende deel van de folie knipt men weg.

Zorg dat de achterliggende grond een ietsje lager ligt dan de bovenkant van de steen anders bestaat de kans dat bij een hevige onweersbui een deel van de omliggnde grond in de vijver terechtkomt.


Om een meer natuurlijke overgang te verkrijgen gebruikt men zeer dikwijls rotsen of keien. Wissel grote en kleine stenen met elkaar af want allemaal rotsen van dezelfde grootte komen heel onnatuurlijk over. Maak het moerasgedeelte van de vijver niet te steil omdat anders uw rotsen al snel op de bodem van vijver belanden.

Een hele vijver omrand met rotsen en keien staat natuurlijk ook niet iedereeen aan. Vandaar dat men ook kan opteren om de rand te bedekken met plantmatten waarop planten boven of onder de waterlijn kunnen groeien.


Opgelet!!
Altijd eerst de vijver voor de helft vullen met water voordat men stenen op de folie plaatst. Door de druk van het water kan de folie scheuren of worden rotsen of keien verplaatst.







www.devijver.info - Instellen als startpagina.

Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help