Startpagina.

Waterkwaliteit
Wat is water?
pH-waarde.
KH-waarde.
GH-waarde.
Ammonium & ammoniak.
Nitriet.
Nitraat.
Zuurstofgehalte.
Fosfaten.
IJzer.
Watertemperatuur.
Chloor en chloramine.

Waterproblemen

Nieuwe vijvers.
Groen of troebel water.
Draad en slijmalgen.


 

Ammonium & ammoniak.


Wat is ammonium & ammoniak?

  Ammoniak is een giftig product dat ontstaat uit de uitwerpselen van vissen, een afvalproduct van de stofwisseling bij vissen dat uitgescheiden wordt door de kieuwen, voedseloverschotten en ander organisch afval. Ammoniak is in kleine hoeveelheden al dodelijk voor onze koi. De zuurtegraad (pH) speelt een belangrijke rol in de giftigheid van ammoniak. Hoe hoger de zuurtegraad van het water, hoe minder ammoniak verwerkt wordt in niet-giftige producten. De Nitromonas zetten giftig ammoniak om in het al even giftige nitriet (NO2) en daarna zetten de nitrobacter de nitriet (NO2) om in nutriŽnten (NO3-PO4). NutriŽnten moeten tijdig worden weggewerkt door waterverversingen, zeker bij koivijvers. Zeer belangrijk bij de afbraak van ammoniak is een goede bacteriewerking en een ideale zuurtegraad (pH). Vooral koivijvers moeten van een goede filter voorzien worden omdat deze vissen wel aardig wat ammoniak kunnen produceren. Daarbij komt dat in een koivijver geen vijverplanten staan.

Ammoniak in het vijverwater geeft geen problemen als het onder de 0,05 mg/liter vijverwater blijft. Symptomen bij vissen die kunnen wijzen op een te hoog ammoniakgehalte zijn lusteloosheid, stress, kieuwrot, naar lucht happen, extra slijm afscheiden of gewoon sterven zonder ziektesymptomen.


Wat doen bij een te hoog ammoniak-gehalte?

Bij een ammoniakgehalte boven de 0,15 mg/liter; onmiddelijk water verversen. Voeg zeoliet toe aan uw filter, dit absorbeert ammoniak direct. Stop direct met het voeren van uw vissen.De GH-waarde!

Eťn veilige waarde voor ammoniak; zorg dat je het NIET hebt!!!!
  De verbindingen ammonium/ammoniak staan in een bepaalde verhouding tot elkaar. Deze verhouding hangt af van de hoogte van de pH-waarde van het water. Hoe lager de pH-waarde, hoe groter het deel ammonium en omgekeerd; hoe hoger de pH-waarde, hoe groter het deel ammoniak.

Hoewel ammonium voor vijvervissen relatief onschadelijk is, is ammoniak juist uiterst giftig : een concentratie van 0,2mg/liter is reeds dodelijk voor jongbroed en 0,8mg/liter is dodelijk voor alle vissen.


Een overzicht : dit zijn percentages bij een watertemperatuur van 17įC. Bij hogere temperaturen neemt het gedeelte ammoniak toe. Indien uit een meting blijkt dat het water 1mg/liter ammonium/ammoniak bevat, betekent dat voor de genoemde pH-waarden:


pH-waarde

6
7
8
9
10
% ammonium NH4

100%    1mg/l
99% 0,99mg/l
96% 0,69mg/l
75% 0,75mg/l
22% 0,22mg/l
% ammoniak NH3

0%    0mg/l
1% 0,01mg/l
4% 0,04mg/l
25% 0,25mg/l
78% 0,78mg/l


Dit wil zeggen dat een pH9 voor jongbroed reeds dodelijk kan zijn, bij pH10 wordt het hele visbestand bedreigt.De ammonium & ammoniak-waarde verbeteren.Vloeibare Bacteriecultuur van Perfect Pond bevat miljoenen levende bacteriŽn die na toediening aan de vijver of filter onmiddellijk de schadelijke stoffen elimineren. De 6 verschillende soorten bacteriestammen zorgen voor een perfect biologisch evenwicht in de vijver en in de filter. Zet ammoniak om in nitriet, nitriet in nitraat en nitraat in stikstof. Breekt eveneens organische stoffen af.

Wanneer toedienen?
 • In het voorjaar bij een temperatuur hoger dan 10įC.
 • Na waterverversingen en na het gebruik van medicijnen.
 • Bij het opstarten van nieuwe filters en vijvers.

  500ml voor 5000L water. Er bestaat geen enkel gevaar op overdosering.

  Oplossen in vijverwater en over het wateroppervlak verdelen.

  Regelmatig controleren.
 • www.dekoi.info - Instellen als startpagina.

  Home  Adverteren  Info  Gebruiksvoorwaarden  Advisor  Help